FillimKalendarI HAVE A DREAM

I HAVE A DREAM

- Reklama -spot_img

Në datën 28 gusht të vitit 1963, diku para Lincolin Memorial në Washington, D.C., një njeri i quajtur Martin Luther King Jr. mbajti një fjalim që do të bëhej një thesar i lëvizjes për të drejtat civile në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ky moment i pazëvendësues u bë një simbol i aspiratave për barazi dhe drejtësi për të gjithë, dhe fjalimi i tij, “I Have a Dream,” është ende një nga fjalimet më të njohura dhe frymëzuese në historinë botërore.

Fjalimi i Martin Luther King Jr. ndodhi në një kohë të ndjeshme për historinë amerikane. Përpjekjet për të ndaluar segregacionin rasor ishin në pikën kulmore, dhe protestat kundër diskriminimit dhe padrejtësisë ishin në ngritje në të gjithë vendin. Fjalimi i tij nuk ishte thjesht një thirrje për liri dhe barazi; ishte një vizion për një shoqëri të bashkuar dhe ndryshim rrënjësor.

Në fjalimin e tij të njohur, King bëri një thirrje për përfundimin e diskriminimit rasor dhe për një shoqëri ku njerëzit do të vlerësoheshin për cilësitë e tyre, jo për ngjyrën e lëkurës. Ai paraqiti një vizion ku fëmijët e bardhë dhe fëmijët e zi do të mund të ndihmonin njëri-tjetrin të martoheshin në një kohë kur martesa e tyre e përbërë mund të ishte një shenjë e përparimit të shoqërisë. “Unë kam një ëndërr,” tha ai, “se një ditë ky komb do të ngrihet dhe jetë vërtet i besuar në kuptimin e tij të plotë të fjalës “Ne jemi të gjithë të barabartë.”

Fjalimi i tij nuk ishte vetëm një thirrje për ndryshime ligjore, por edhe për ndryshime thelbësore në mendësi dhe qëndrime. Ai inkurajoi besimtarët dhe aktivistët e të drejtave civile të vazhdonin luftën për liri dhe barazi me të gjithë mjetet e mundshme, por gjithashtu i përcolli dhe i frymëzoi ata të përballonin urrejtjen me dashuri dhe unitet.

Në vend se të sjellë një retorikë e ashpër ndaj kundërshtarëve, King bëri thirrje për të ruajtur dinjitetin dhe qëndrueshmërinë në protestat paqësore. Ai e konsideronte dhunën dhe urrejtjen si pengesa për ndryshim të vërtetë, duke argumentuar se vetëm duke e kapërcyer ndarjen racore dhe ndjekjen e drejtësisë, shoqëria amerikane mund të ecë përpara.

Pas fjalimit të tij në 28 gusht, Martin Luther King Jr. dhe lëvizja për të drejtat civile vazhduan të përballen me sfida dhe fitore të ndryshme. Ndryshimet thelbësore që ai promovoi filluan të ndodhin, siç ishin miratimi i Ligjit për të Drejtat Civile të vitit 1964 dhe Ligjit për të Drejtat e Votës të vitit 1965. Megjithatë, rruga drejt barazisë së plotë ende nuk ishte e arritur.

Përjetësia e fjalimit “I Have a Dream” e bëri atë një testament të pashuar të ndryshimit dhe frymëzimit. Ky moment është një kujtesë e fuqishme për faktin se një individ mund të ndikojë thelbësisht në ndryshimin e botës, duke i frymëzuar njerëzit për të ndjekur një vizion të ndryshimit dhe përmirësimit shoqëror.

Në përmbledhje, fjalimi “I Have a Dream” i Martin Luther King Jr. në datën 28 gusht 1963 shënon një moment kritik në historinë e të drejtave civile dhe është një përkujtim i fuqishëm për ne për të vazhduar të punojmë drejt një shoqërie të drejtë dhe të barabartë për të gjithë.

- Advertisement -spot_img
AKSES
AKSEShttp://www.akses.al
Dritare informacioni për art- kulturë, problemet sociale, edukim dhe sport . Misioni: Të promovojë artin , trashëgiminë kulturore , artistike dhe ngjarjet historike  Të jetë pjesë e sensibilizimit të qytetarëve për problemet sociale, mjedisore, sigurimit publik etje. Të nxisë edukimin e brezit të ri nëpërmjet artit , kulturës, historisë , sportit ,aktiviteteve apo eventeve të ndryshme.  Të informoje për aktivitete dhe veprimtari kulturore , shkencore , artistike , sociale, mjedisore , sportive ndërkombëtare dhe kombëtare
Na ndiqni në:
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Rekomandojme
- Reklama -spot_img
Artikuj te Ngjashem
- Reklama -spot_img

PËRGJIGJU

Komento
Shkruani emrin