FillimEdukimPse ndonjëherë është kaq e vështirë të thuash JO

Pse ndonjëherë është kaq e vështirë të thuash JO

- Reklama -spot_img

JO Nr. Dy shkronja të thjeshta. Një fjalë e thjeshtë.

Për shumë njerëz, të thuash jo është e mbushur me faj. Ndoshta keni frikë të zhgënjeni dikë . Ndoshta jeni në ankth të refuzoni shefin tuaj. Ose mbase ju pëlqeni njerëzit.

Pavarësisht arsyeve, të mësosh se si të thuash jo është një aftësi e rëndësishme për shëndetin dhe mirëqenien tënde personale . Koha dhe energjia jonë janë burime të çmuara që duhet t’i përdorim me mençuri. Dhe kjo do të thotë që ne nuk mund të bëjmë gjithçka.

Le të shqyrtojmë se si të thuash jo në situata të ndryshme dhe pse refuzimi i kërkesave të caktuara ndonjëherë është më mirë sesa të thuash po.

Për disa të rritur, pamundësia për të thënë jo vjen nga fëmijëria. Që në moshë të re, fëmijët mësohen të jenë të sjellshëm. Nëse një prind ose mësues i kërkonte një fëmije të bënte diçka, duke thënë jo interpretohej si një formë e të folurit prapa. Në disa raste, refuzimi i një të rrituri nënkuptonte ndëshkim ose përforcim negativ.

Megjithatë, kjo mund të shkaktojë probleme rreth komunikimit dhe vetë-pohimit. Të rritesh të besosh se të thuash jo është e keqe e bën të vështirë për fëmijët të komunikojnë preferencat e tyre. Për disa njerëz, kjo paaftësi për të folur për veten e tyre vazhdon deri në moshën madhore.

Një arsye tjetër që mund ta keni të vështirë të thoni jo është nëse dyshoni në veten tuaj. Me sindromën mashtruese , ndiheni sikur nuk jeni mjaftueshëm i mirë për të bërë rolin në të cilin jeni.

Për shkak të këtyre ndjenjave, ju shmangni duke u thënë jo të tjerëve. Keni frikë se do të mendojnë se nuk jeni në gjendje të kryeni rolet dhe përgjegjësitë tuaja . Gjithashtu mund ta bëjë të vështirë t’i thuash jo vetes. Ju vazhdimisht mendoni se duhet të thoni po për t’i vërtetuar vetes se në të vërtetë mund ta bëni punën tuaj.

Kur duhet të thuash JO

1. Nëse ndiheni të parehatshëm

Askush nuk i njeh kufijtë tuaj më mirë se ju. Nëse ju kërkohet të bëni diçka që ju bën të ndiheni jo rehat, mund të jetë një shenjë që ju duhet të thoni jo. Merrni një moment për të marrë frymë të ndërgjegjshme dhe dëgjoni intuitën tuaj.

2. Ndiheni fajtor ose të detyruar

Në një situatë pune, mund të jetë veçanërisht e vështirë të thuash jo. Puna juaj mund t’ju kërkojë të detyroni kur eprorët ju delegojnë detyra . Por kjo nuk do të thotë se koha dhe energjia juaj janë më pak të vlefshme se ato të tyre.

Përdorni aftësitë tuaja të vetë-advokimit për t’u ngritur dhe për të thënë jo. Vendimi juaj nuk duhet të bazohet në faj apo detyrim.

3. Kur jeni të mbingarkuar

Nëse jeni të mbingarkuar me punë, thuani jo më shumë detyrave ose projekteve. Prisni derisa të keni liruar pak kohë dhe energji përpara se të ndërmerrni ndonjë gjë të re.

Nëse punoni gjithmonë me orë të gjata , thuani jo punës në fundjavë. COVID-19 ka rritur në mënyrë drastike numrin e punonjësve që punojnë nga shtëpia . Hulumtimet tregojnë se punonjësit në distancë punojnë me orë më të gjata dhe përballen me një ngarkesë më të madhe pune sesa përpara goditjes së pandemisë.

Mbani në mend se të thuash jo vetes është po aq e rëndësishme sa të thuash jo të tjerëve. Të ushtrosh presion mbi veten vetëm shton stresin dhe ankthin tuaj . Sigurohuni që t’i jepni përparësi shëndetit tuaj mendor dhe fizik për të shmangur djegien .

4. Nëse kërkesa i kalon kufijtë tuaj personal

Kur dikush ju kërkon të bëni diçka që i kalon kufijtë tuaj , është e rëndësishme të ndaloni procesin në rrugën e tij dhe të thoni jo. Kufijtë tuaj ia vlen të qëndroni për të.

5. Nëse thoni po vetëm për të kënaqur dikë tjetër

Ndërsa kënaqja e të tjerëve është një nxitje e natyrshme për kryerjen e detyrave, nuk duhet të jetë arsyeja e vetme që ju punoni shumë. Nëse kënaqja e dikujt tjetër vjen me koston e lumturisë dhe mirëqenies suaj , nuk ia vlen.

10 mënyra të ndryshme për të thënë jo

1.Fatkeqësisht, kam diçka tjetër që po ndodh.

2.Unë kam një angazhim tjetër.

3.Do të doja të isha në gjendje.

4.Kam frikë se nuk mundem.

5.Unë nuk kam gjerësinë e brezit për këtë tani.

6.Jam i nderuar që më pyete, por thjesht nuk mundem.

7.Faleminderit qe mendove per mua. Megjithatë, nuk jam në gjendje.

8.Më vjen keq, nuk jam në gjendje ta përshtas këtë.

9.Fatkeqësisht, unë tashmë kam plane. Ndoshta heren tjeter!

10.Jo, faleminderit,  tingëllon bukur.

- Advertisement -spot_img
AKSES
AKSEShttp://www.akses.al
Dritare informacioni për art- kulturë, problemet sociale, edukim dhe sport . Misioni: Të promovojë artin , trashëgiminë kulturore , artistike dhe ngjarjet historike  Të jetë pjesë e sensibilizimit të qytetarëve për problemet sociale, mjedisore, sigurimit publik etje. Të nxisë edukimin e brezit të ri nëpërmjet artit , kulturës, historisë , sportit ,aktiviteteve apo eventeve të ndryshme.  Të informoje për aktivitete dhe veprimtari kulturore , shkencore , artistike , sociale, mjedisore , sportive ndërkombëtare dhe kombëtare
Na ndiqni në:
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Rekomandojme
- Reklama -spot_img
Artikuj te Ngjashem
- Reklama -spot_img

PËRGJIGJU

Komento
Shkruani emrin