FillimSocialeShqetësimet Psiko-Sociale në Epokën Dixhitale

Shqetësimet Psiko-Sociale në Epokën Dixhitale

- Reklama -spot_img

Epoka dixhitale ka sjellë ndryshime të mëdha në mënyrën se si jetojmë dhe ndërveprojmë me botën që na rrethon. Teknologjia është përdorur për të lehtësuar shumë aspekte të jetës sonë, por ka sjellë edhe sfida të mëdha psiko-sociale. Ja disa prej problematikave kryesore psiko-sociale që ndodhin në epokën dixhitale, duke u bazuar në studime të kryera.

Izolimi Social dhe Depresioni:

Një nga sfidat më të mëdha psiko-sociale në epokën dixhitale është rritja e nivelit të izolimit social dhe ndjenjave të depresionit. Teknologjia ka krijuar një paradoks, duke ofruar më shumë mënyra për komunikim, por duke humbur thellësinë dhe ndjenjën e pranisë njerëzore. Njerëzit janë të lidhur me miq dhe familjarë në rrjetet sociale, por ndonjëherë këto lidhje janë të pavërteta ose të pasqyruara vetëm nëpërmjet një prezence virtuale. Kjo ka rezultuar në një rritje të ndjenjave të izolimit dhe depresionit tek individët.

Studime të ndryshme kanë konfirmuar këtë trend. Për shembull, një studim i publikuar në revistën “Journal of Abnormal Psychology” tregon se shkallët e depresionit janë rritur ndjeshëm në të gjitha grupmoshat gjatë viteve të fundit, duke sugjeruar një lidhje të mundshme me përdorimin e intensiv të mediave sociale dhe eksperiencën e izolimit social.

Ndikimi i Medias Sociale në Stres dhe Ankth:

Një tjetër sfidë e rëndësishme psiko-sociale është ndikimi i mediave sociale në nivelet e stresit dhe ankthit të individëve. Përdorimi i shpeshtë i këtyre platformave ka krijuar një ndjesi të vazhdueshme të konkurrencës dhe krahasimit me të tjerët. Individët shpesh prezantojnë veten e tyre në rrjetet sociale në mënyrë të përsosur dhe pozitive, duke fshehur sfidat dhe problemet e tyre të vërteta. Kjo përvojë e papërmirësueshme e të ndjekurit të jetës së të tjerëve ka shkaktuar ndjenjën e paimagjinueshmërisë dhe të pafatitë e tyre personale, duke shkaktuar ankth dhe stres tek shumë individë.

Studimet kanë identifikuar lidhjen midis përdorimit të intensiv të mediave sociale dhe ndjesës së përkeqësimit të shëndetit mendor. Një analizë e publikuar në revistën “JAMA Pediatrics” ka zbuluar se adoleshentët që përdorin më shumë kohë në rrjetet sociale kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar simptoma të ankthit dhe depresionit.

Sfidat e Privatësisë dhe Sekretit të të Dhënave:

Të dhënat personale janë një pasuri e çmuar në epokën dixhitale, dhe përdorimi i tyre nga kompanitë teknologjike ka shqetësuar shumë individë. Shfrytëzimi i të dhënave personale për reklama të orientuara dhe analiza të tjera ka krijuar shqetësime rreth privatësisë dhe sigurisë së të dhënave. Shpesh, përdoruesit nuk janë të ndërgjegjshëm për se çfarë informacioni është i mbledhur dhe përdorur për ta.

Sfidat e privatësisë kanë shkaktuar ndryshime në ligjin dhe politikat e privatësisë të ndryshme. Për shembull, Gjeneral Data Protection Regulation (GDPR) në Bashkimin Evropian është një përvojë ligjore e re që synon të mbrojë të dhënat personale të përdoruesve dhe t’u japë ata më shumë kontroll mbi to. Megjithatë, shqetësimet rreth sigurisë së të dhënave vazhdojnë të mbeten aktuale dhe janë sfida për të cilën duhet vazhdimisht punuar.

Varësia nga Teknologjia dhe Ndikimi në Shëndetin Mendor:

Një tjetër problematikë në epokën dixhitale është varësia nga teknologjia. Për shumë njerëz, telefonat celularë dhe pajisjet e tjera teknologjike janë bërë një pjesë e pandarë e jetës së tyre. Kjo varësi ka ndikime të mëdha në shëndetin mendor. Përdorimi i tepërt i telefonit celular dhe rrjeteve sociale mund të krijojë ndjenjën e izolimit, të ndërprerë marrëdhëniet e ndërmjetëm njerëzore, dhe të shkaktojë ndërprerje të gjumit dhe koncentrimit.

Studime kanë treguar se varësia nga teknologjia mund të krijojë ndjenjën e stresit dhe ankthit kur ndalohet përdorimi i saj. Një studim i publikuar në revistën “JAMA Pediatrics” ka konstatuar se adoleshentët që përdorin shumë orë në ditë në pajisjet e tyre elektronike kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar simptoma të varësisë dhe për të përjetuar shqetësime psikologjike të ndryshme.

Epoka dixhitale ka sjellë përparime të mëdha teknologjike, por nuk është pa sfida psiko-sociale. Është e rëndësishme që të kuptojmë dhe të trajtojmë këto sfida në mënyrë që të sigurojmë një përdorim të shëndetshëm të teknologjisë dhe të promovojmë mirëqenien psiko-sociale të individëve. Kjo kërkon përpjekjen e shoqërisë, komuniteteve dhe individëve për të gjetur një ekuilibër të qëndrueshëm mes teknologjisë dhe shëndetit mendor. Ndryshimet në edukim, politika publike dhe ndërgjegjësimi i përdoruesve janë hapa të rëndësishëm në këtë drejtim.

- Advertisement -spot_img
AKSES
AKSEShttp://www.akses.al
Dritare informacioni për art- kulturë, problemet sociale, edukim dhe sport . Misioni: Të promovojë artin , trashëgiminë kulturore , artistike dhe ngjarjet historike  Të jetë pjesë e sensibilizimit të qytetarëve për problemet sociale, mjedisore, sigurimit publik etje. Të nxisë edukimin e brezit të ri nëpërmjet artit , kulturës, historisë , sportit ,aktiviteteve apo eventeve të ndryshme.  Të informoje për aktivitete dhe veprimtari kulturore , shkencore , artistike , sociale, mjedisore , sportive ndërkombëtare dhe kombëtare
Na ndiqni në:
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Rekomandojme
- Reklama -spot_img
Artikuj te Ngjashem
- Reklama -spot_img

PËRGJIGJU

Komento
Shkruani emrin