FillimSocialeSi të përmirësoheni nga një goditje në vetëvlerësimin tuaj

Si të përmirësoheni nga një goditje në vetëvlerësimin tuaj

Çfarë mund të bëni kur ndiheni keq për veten tuaj?

- Reklama -spot_img

Kur vetëvlerësimi ynë merr një goditje, ai mund të ndikojë në gjithçka në jetën tonë, duke përfshirë mënyrën se si ndihemi për veten, punën tonë, pamjen tonë fizike dhe aftësitë tona mendore. Madje mund të ndikojë në mënyrën se si ndihemi për vendin ku jetojmë dhe çfarë bëjmë për kënaqësi.

Vetëvlerësimi është besimi që kemi në aftësitë dhe vlerat tona dhe respekti që kemi për veten tonë. Disa njerëz kanë më shumë vetëvlerësim sesa ne mund të mendojmë se e meritojnë; dhe të tjerët kanë më pak. Si funksionon kjo? Dhe çfarë mund të bëni kur sjellja ose qëndrimet e njerëzve të tjerë ndërhyjnë në aftësinë tuaj për të vlerësuar veten?

Vetëvlerësimi është interesant në atë që përbëhet nga një ndërveprim kompleks midis mendimeve dhe ndjenjave tuaja për veten dhe reagimeve për veten që merrni nga njerëzit e tjerë. Ky ndërveprim ndoshta fillon sapo lindim dhe vazhdon gjatë gjithë jetës sonë. Për shembull, në ditët para se të dinim për çrregullimet e deficitit të vëmendjes dhe dallimet në të mësuar, shumë fëmijë me këto vështirësi u rritën me vetëbesim të ulët, sepse u thanë se ishin dembelë ose se nuk po i kushtonin vëmendje ose po krijonin qëllimisht probleme.

E njëjta gjë ndodh në marrëdhëniet me të rriturit. Një fëmijë që i thotë njërit prind se i urren, mund ta bëjë atë prind të ndihet keq. Nëse prindi tjetër e përforcon ndjenjën e keqe, kjo mund të dëmtojë vetëvlerësimin e prindit. Por nëse prindi tjetër përgjigjet me mbështetje, ndoshta duke i thënë të ashtuquajturit prind “të urryer” se ata po bëjnë një punë të mirë, se është mirë që fëmija mund të shprehë ndjenjat e tij dhe se është gjithashtu mirë që prindi të mbetet i dashur dhe i fortë në të njëjtën kohë, vetëvlerësimi i të dy prindërve mund të përmirësohet.

Në punë, kur një person i moshuar ju kritikon, është më e lehtë të pranoni kritikat nëse ai ose dikush tjetër në punë ofron gjithashtu përforcime të herëpashershme pozitive, ose nëse të huajt japin reagime pozitive që kundërshtojnë kritikat. Është gjithashtu më e lehtë nëse keni disa ndjenja pozitive të vazhdueshme për veten tuaj.

Si të luftoni negativitetin

Është vërtet e vështirë të rritësh vetëvlerësimin tënd. Mundohuni të mendoni për njerëzit që mund të kenë më shumë gjasa t’ju japin reagime pozitive dhe më pas përpiquni të gjeni një mënyrë për t’u angazhuar me ta. Këtu janë disa mënyra të tjera që angazhimi me të tjerët mund t’ju bëjë të ndiheni më mirë për veten tuaj, pa pyetur.

Bëni diçka argëtuese me dikë që ju pëlqen të jeni. Vetëm bashkëveprimi me atë person do të rrisë vetëvlerësimin tuaj, thjesht sepse do ta dini se të dy po kaloni mirë.

Bëj ndonjë veprim dashamirësie për dikë tjetër. Ata nuk duhet t’ju falënderojnë. Ata as nuk duhet ta dinë se ishe ti. Por ky lloj angazhimi i heshtur mund të rrisë vetëvlerësimin tuaj thjesht sepse e dini se e keni bërë atë.

Bëni një shëtitje ose ecni me biçikletë diku ku do të shihni njerëz të tjerë dhe buzëqeshni ose tundni me kokë ose thuani “përshëndetje” dikujt gjatë rrugës. Thjesht marrëdhëniet me të tjerët mund të rrisin vetëvlerësimin tuaj.

Regjistrohu diku për të bërë një aktivitet. Është interesante se pritja për t’u angazhuar me të tjerët dhe për të mësuar diçka të re mund të përmirësojë vetëvlerësimin.

Dëgjo dikë tjetër. Dalja nga koka dhe psikika juaj duke dëgjuar dhe menduar sinqerisht për dikë tjetër mund të përmirësojë shumë mënyrën se si ndiheni për veten tuaj.

Gjëja kryesore që duhet mbajtur parasysh është se vetëvlerësimi është ndërveprues. Mund të jetë e vështirë të rrisni vetëvlerësimin tuaj; por ndryshimi me kë po ndërveproni, kalimi i kohës me njerëz të tjerë me të cilët ju pëlqen të jeni dhe që po kënaqen me ju, mund t’ju bëjë të ndiheni më mirë me veten tuaj.

- Advertisement -spot_img
AKSES
AKSEShttp://www.akses.al
Dritare informacioni për art- kulturë, problemet sociale, edukim dhe sport . Misioni: Të promovojë artin , trashëgiminë kulturore , artistike dhe ngjarjet historike  Të jetë pjesë e sensibilizimit të qytetarëve për problemet sociale, mjedisore, sigurimit publik etje. Të nxisë edukimin e brezit të ri nëpërmjet artit , kulturës, historisë , sportit ,aktiviteteve apo eventeve të ndryshme.  Të informoje për aktivitete dhe veprimtari kulturore , shkencore , artistike , sociale, mjedisore , sportive ndërkombëtare dhe kombëtare
Na ndiqni në:
16,985FansLike
2,458FollowersFollow
61,453SubscribersSubscribe
Rekomandojme
- Reklama -spot_img
Artikuj te Ngjashem
- Reklama -spot_img

PËRGJIGJU

Komento
Shkruani emrin